Menu Close

Expo kunstproject Pimp de Mees – in strijd tegen de eikenprocessierups

Door de coronacrisis zou je haast vergeten voor hoeveel overlast de eikenprocessierups vorig jaar zorgde. De natuur trekt zich weinig aan van COVID-19 en vanwege het warme weer kruipt het irritante jeukbeest dit jaar vervroegd uit zijn ei. Kool- en pimpelmezen lusten de eikenprocessierups rauw. Door de verstening van tuinen in de stad hebben de mezen alleen weinig ruimte om te broeden. Om ze een handje te helpen hebben we in samenwerking met de Gemeente ’s-Hertogenbosch en 18 lokale makers het kunstproject PIMP DE MEES opgezet. Van de gemeente kregen we gratis mezenkastjes die de makers hebben getransformeerd tot ware kunstobjecten. Deze hangen inmiddels aan de gevel van ‘Stiny House’, het natuurinclusieve tiny house van Stijn Mertens in Minitopia Poeldonk.

Virtuele expositie & perfecte match: Stiny House in Minitopia

De bedoeling was om alle gepimpte mezenkastjes te presenteren in een expositie bij BOEL bazaar, maar dat is op dit moment niet realistisch. Zelfs los van de coronacrisis. De kastjes moeten vooral hun dienst doen en zo snel mogelijk mezen huisvesten. Want zij vreten de eikenprocessierups op. We hebben daarom een virtuele Pimp de Mees-expositie gemaakt die je onder andere op Facebook, Instagram en YouTube kunt bekijken. Maar beter bewonder je de kunstkastjes live bij Stijn Mertens, trotse eigenaar van Stiny House in Minitopia Poeldonk in ‘s-Hertogenbosch. Hij was op zoek naar mezenkastjes voor zijn tiny house en wij zochten een bijzondere plek voor onze kunstkastjes in de stad. Een perfecte match dus.

Iedereen blij, behalve de eikenprocessierups

Stijn koos ervoor om kleiner te gaan wonen op een braakliggend gebied en zijn zelfgebouwde ‘Stiny House’ beschikbaar te stellen aan de natuur. “Omdat mijn gevel natuurinclusief is ontworpen, biedt mijn woning woonruimte aan vogels, vlinders, bijen en vleermuizen. Op die manier leef ik letterlijk samen met de natuur. De eerste drie vogelhuisjes hingen al met dank aan een innovatief nestkastontwerp van TheNewMakers, gemaakt uit het buitengewoon duurzame Tricoya MDF dat 50 jaar tegen weer en wind bestand is en gifvrij wordt geproduceerd. Te gek dat ook de Pimp de Mees-kastjes een plek krijgen aan mijn gevel. Ik zorg bovendien voor een veelzijdige begroeiing rondom mijn huisje waar vogels en insecten ook van kunnen eten. Mooi hoe het allemaal samenkomt: BOEL bazaar blij, de makers blij, ik blij en de mezen blij, De enige die hopelijk niet blij is, is de eikenprocessierups”, aldus Stijn.

Alle Pimp de Mees-kunstkastjes zijn live te bewonderen bij Stiny House in Minitopia Poeldonk. Adres: De Vaartgraaf 1- 27, 5216 JH ’s-Hertogenbosch.

En bekijk ook zeker de virtuele expositie! Ben je verliefd geworden op een bepaald kastje? Sommige makers creëren er graag een (of meer) in opdracht. Bij interesse kan je een mail sturen naar info@boel.nl onder vermelding van de naam van de maker.

En geniet ook van de leuke video van Stijn! 🙂