Menu Close

Muizenspreurtocht

PERSBERICHT

’s-Hertogenbosch, 5 december 2020

MUIZENSPEURTOCHT IN DE BOSSCHE BINNENSTAD

Een Muizenspeurtocht die tevens inspireert tot creatie van eigen Muizenhuis

Een gratis muizenspeurtocht in het centrum van ‘s-Hertogenbosch, geïnspireerd op hetmuizenhuis.nl en die tevens coronaproof is. Dat kunnen kinderen in de leeftijd van circa 3-10 jaar, al dan niet in gezelschap van ouders of begeleiders, de komende maanden gaan doen. “Het is de bedoeling dat ieder kind met een soort bingokaart in de hand als een ware speurneus op zoek gaat naar muizendeurtjes en muizen die zich op negen plekken in de binnenstad bevinden. Deels zijn dat kind gerelateerde winkels. Wanneer een plek is ‘gespot’, kan deze worden afgevinkt op de kaart. En als de kaart vol is staat er bij BOEL bazaar, onze sociale onderneming aan het Hinthamereinde, een verrassing te wachten”, vertelt Monique Bredeveld. Samen met Anita Exoo, onder meer bekend van Anilli Design, is ze initiatiefnemer van de Bossche Muizenspeurtocht. De kinderen mogen zelf de volgorde van de route bepalen. “En er is geen wedstrijdelement aan gekoppeld, de fun staat voorop.”

Veiligheid

Vanzelfsprekend verloopt de speurtocht binnen de RIVM-regels. Bredeveld: “Aan de veiligheid wordt niet getornd. In principe hoeven de kinderen nergens naar binnen, want de muizendeurtjes en muizen zijn gewoon zichtbaar in de etalages. Een tijdslot is evenmin van toepassing.”

De speurtocht, onderdeel van de Bossche Winter, heeft een financiële bijdrage ontvangen van Stichting Ondernemersfonds Centrum ‘s-Hertogenbosch(SOCH). “De Bossche Winter duurt tot en met 17 januari 2021, maar wij zijn van plan deze activiteit minimaal tot 1 maart te verlengen. We hopen dat er zoveel mogelijk kinderen in de huid van Sherlock Holmes kruipen”, aldus Bredeveld. Om dat laatste te realiseren vindt de verspreiding van de kaarten niet alleen plaats via de deelnemende winkeliers maar ook via de basisscholen van ATO Scholenkring en Signum. Op andere bekende locaties in de stad, zoals Huis73 en de VVV, zijn de kaarten eveneens verkrijgbaar. Ook zijn de speurtochtkaarten te downloaden op de sites van De Bossche Winter en de deelnemende winkeliers. 

Miniatuurwereld

Wat is eigenlijk het Muizenhuis? Dertien jaar geleden begon Karina Schaapman, pseudoniem voor Karina Content, met het bouwen van decors rondom de haar gecreëerde muizenpersonages Sam en Julia. Een miniatuurwereld waarin je bij wijze van spreken zou kunnen verdwalen. De decors kwamen later terug in haar succesvolle kinderboekenserie. Al deze decors bij elkaar vormen de wereld van het Muizenhuis. Een deel daarvan is te bewonderen in haar winkel in Amsterdam.

Eigen muizenhuis

Kinderen worden zélf ook in de gelegenheid gesteld om te knutselen. Zo heeft het Muizenhuis talrijke instructiefilmpjes over het bouwen van een eigen muizenhuis met bijbehorende accessoires op YouTube gezet. Naast het feit dat elk kind gestimuleerd wordt om van afvalmaterialen een eigen muizenhuis te maken, zijn er ook diverse ‘furniture kit’-knutselpakketten te koop. Bij BOEL bazaar zijn ze allemaal verkrijgbaar. “Om de kids op weg te helpen, organiseren we vanaf volgende week bij BOEL elke dinsdag- en donderdagmiddag van 14.00 – 18.00 uur een muizen knutseltafel waarbij iedereen kan aanschuiven. Ik geef dan allerlei tips en adviezen”, vult Exoo aan.

Kinderen kunnen zich ter plekke evenzeer vergapen aan een authentiek ‘Amsterdams’ Muizenhuis dat bij BOEL bazaar is tentoongesteld. Verder wordt in dezelfde ruimte door alle kunstenaars gewerkt aan een Bosch Muizenhuis, wat óók de nodige inspiratie kan opleveren.

De negen deelnemende winkels en ondernemingen: bakkerij & bakkerscafé Royal, De Bossche Suikeroom, De Dobbelsteen, T.T 36 Kids, Hout-Doe Speelgoed, boekhandel Adr. Heinen, sportzaak Teun van Pelt, Johan Koolen Fietsen en BOEL bazaar.