Menu Close

PIMP DE MEES goes Minitopia!

Hoog tijd voor een leuk nieuwtje in b(iz)arre tijden: PIMP DE MEES goes Minitopia!

Door alle perikelen rondom het coronavirus zouden we haast vergeten dat de eikenprocessierups binnenkort weer uit zijn ei kruipt. Weet je nog voor hoeveel overlast die harige rakker vorig jaar zorgde? Aaaaaaarghhhhhh, jeuk!

Juist. En daar gaan wij iets aan doen met kunstproject PIMP DE MEES.

Natuurlijke bestrijding: mezen
Veel gemeentes nemen preventieve maatregelen door te spuiten met biologische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast zijn er landelijk al honderden zo niet duizenden mezenkastjes verstrekt om het akelige jeukbeest op natuurlijke wijze uit te roeien. Kool- en pimpelmezen zijn namelijk dol op de eikenprocessierups, maar door de groeiende ‘verstening’ hebben ze amper nog plek om te broeden. Laat staan dat ze zichzelf en hun kroost fastoenlijk kunnen voeden. Door nestkastjes te plaatsen en voor meer groen te zorgen helpen we niet alleen de mezen, maar ook onszelf. Want hoe meer mezen, hoe minder jeuk.

Kunstproject PIMP DE MEES
Met het kunstproject ‘PIMP DE MEES’ willen we hieraan een ludieke en creatieve bijdrage leveren. De Gemeente ‘s-Hertogenbosch was zo vriendelijk om ons 20 mezenkastjes te geven. Deze worden momenteel getransformeerd tot kunstobjecten door lokale makers. Niks is te gek, zolang de gebruikte materialen weer- en windbestendig zijn en de mezen er veilig in kunnen broeden. 

PIMP DE MEES goes Stiny House in Minitopia
Half april zijn alle ‘kunstkastjes’ te bewonderen bij BOEL en daarna worden ze opgehangen aan de gevel van Stijn Mertens, trotse eigenaar van Stiny House in Minitopia Poeldonk in ‘s-Hertogenbosch. Hij koos ervoor om kleiner te gaan wonen op een braakliggend gebied en zijn zelfgebouwde ‘Stiny House’ beschikbaar te stellen aan de natuur. 

Minitopia geeft ruimte aan kleinere, tijdelijke, maar ook goedkopere en duurzamere woningen die snel te bouwen zijn. De bewoners van Minitopia richten het terrein zelf in en het terrein is in de toekomst openbaar voor iedereen uit de buurt en stad. – Brabants Dagblad

Minitopia Poeldonk Den Bosch
Minitopia Poeldonk

“Omdat mijn gevel natuurinclusief is ontworpen, biedt mijn woning woonruimte aan vogels, vlinders, bijen en vleermuizen. Op die manier leef ik letterlijk samen met de natuur. De eerste drie vogelhuisjes hangen al met dank aan een innovatief nestkastontwerp van TheNewMakers, gemaakt uit het buitengewoon duurzame Tricoya MDF dat 50 jaar tegen weer en wind bestand is en gifvrij wordt geproduceerd. Te gek als ook de PIMP DE MEES-kastjes een plek krijgen aan mijn gevel. Ik zorg bovendien voor een veelzijdige begroeiing rondom mijn huisje waar vogels en insecten ook van kunnen eten”, aldus Stijn.

Stiny House minitopia Poeldonk
Stiny House in Minitopia

Zie je het al voor je, al die kleurrijke huisjes aan de gevel van Stiny House? Wij wel! Reden temeer ook om eens een bezoek te brengen aan Minitopia en je te laten inspireren door alternatieve, (mobiele) woonvormen en hun initiatiefnemers. Wij steunen Stijn in ieder geval met PIMP DE MEES. 

Volg ons en onze stories op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van het maakproces via #pimpdemees

Support Your Locals, folks! Ook de lokale mezen.